Gezonde tussendoortjes tijdens het afvallen

Als je aan het lijn bent of op gewicht wilt blijven dan zijn (de verkeerde) tussendoortjes er vaak de boosdoener van dat je je doelstellingen niet haalt. De tijd tussen twee maaltijden is doorgaans te lang om zonder hongergevoel of energiedip te overbruggen. De greep naar een tussendoortje is dan snel gemaakt. Wat geen probleem hoeft te zijn als je aan het lijnen bent of op gewicht wilt blijven. Zolang je je beperkt tot gezonde tussendoortjes.

In dit artikel zullen we je een aantal gezonde tussendoortjes geven, welke je zonder schuldgevoel kan eten.

Gezond tussendoortje 1: vers fruit

Dat fruit gezond is, is natuurlijk wel algemeen bekend. Fruit is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en het geeft je energie.

Een appel, een sinaasappel of een banaan kan de trek weer voor een aantal uren stillen. Het voordeel van fruit is dat het eenvoudig mee te nemen is, voor in de auto of op het werk.

Fruit is gezond, maar dat wil (helaas) niet zeggen dat je er veel van mag eten als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Fruit bevat vruchtsuikers. Vruchtsuikers staan er om bekend dat deze snel door het bloed worden opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Wat niet wenselijk is als je wilt afvallen. Dankzij de vezels in vers fruit valt het met het stijgen van de bloedsuikerspiegel nog enigszins mee. Bij vruchtensappen zijn deze vezels er echter uitgefilterd waardoor de bloedsuikerspiegel wel snel stijgt. Voor je dagelijkse portie vitamines en mineralen kan je daarom veel beter vers fruit eten in plaats van vruchtensappen drinken.

Beperk het eten van fruit tot twee porties per dag is de algemene richtlijn.

Gezond tussendoortje 2: noten

Noten zijn super gezond. Ze bevatten veel mineralen, vezels en bovendien gezonde (omega 3) vetzuren. Het eten van noten wordt in verband gebracht met het terug dringen van het risico op hart- en vaatziekten.

Amandelen worden gezien als de meest gezonde notensoort. Amandelen zijn rijk aan magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, zink, vitamine E en B vitamines.

Andere gezonde noten zijn walnoten, pecannoten, hazelnoten, macadamianoten, en paranoten.
Pinda’s horen overigens niet in dit rijtje thuis. Pinda’s zijn peulvruchten en bevatten veel omega 6 vetzuren. Voor een optimale gezondheid dient er een balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren te zijn. Omega 6 is wel gezond maar omdat we hiervan al meer van binnen krijgen dan omega 3 wordt deze balans verstoord. Daarom zou je idealiter niet teveel pinda’s moeten eten. Je kan bijvoorbeeld de pindakaas vervangen voor een notenpasta zoals amandelpasta.

Noten bevatten omdat ze rijk zijn aan gezonde vetzuren wel veel calorieën. Van noten mag je dan ook niet te veel eten als je op dieet bent of op gewicht wilt blijven. Een handje (ongeveer 15 gram) kan de lekkere trek weer even stillen. Dankzij de vezels waaraan noten rijk zijn wordt de honger goed gestild.

Het meest gezond zijn overigens ongebrande en ongezouten noten. Indien noten gebrand worden gaan er wat vetzuren en aminozuren verloren. Bij rauwe noten worden deze bewaard. Zout heeft een slechte invloed op de bloeddruk.

Gezond tussendoortje 3: een gekookt ei

Een gekookt ei is koud ook prima te eten en kan daarom ook mee worden genomen naar bijvoorbeeld het werk.

Een ei is rijk aan eiwitten. Eiwitten hebben de eigenschap dat ze de honger langdurig kunnen stillen. Eiwitten verteren moeilijker dan koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel hebt, bovendien verbrand je met het verteren van eiwitten meer calorieën dan met het verteren van koolhydraten.

In vrijwel ieder dieet wordt gebruik gemaakt van eieren, en dat is natuurlijk niet zo maar. Eieren zijn eigenlijk alleen geen optie als je veganistisch wilt leven vanwege de dierlijke oorsprong.

Een ei bevat vooral eiwitten en vetten en nauwelijks koolhydraten waardoor het ook goed past in koolhydraatarme diëten. Het meeste vet en cholesterol van een ei bevindt zich in de eierdooier (het eigeel). Als je een verhoogd cholesterol hebt dan of fanatiek aan het lijnen bent dan kan je ervoor kiezen om de eierdooier niet te eten. Je krijgt dan wel eiwitten binnen en veel minder vet en nauwelijks cholesterol.

Gezond tussendoortje 4: rauwkost

Groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt en het is goed voor de stoelgang. En het mooie van groente is dat het maar heel weinig calorieën bevat. Groenten welke geschikt zijn om rauw te eten zijn komkommer, tomaat, bleekselderij, paprika en wortels.

Als je veel rauwkost eet dan moet je er ook voor zorgen dat je er voldoende bij drinkt. Dit om je stoelgang soepel te laten verlopen in verband met de voedingsvezels.

Gezond tussendoortje 5: stukje rauwe choco reep

Trek in iets lekkers en toch gezond? Probeer eens een rauwe cacao reep. Ze zijn al jaren online te bestellen maar zijn ook te koop bij supermarkten zoals Albert Heijn. Dat chocolade gezond is heb je vast al vaker gehoord, met name pure chocolade is gezond. Rauwe cacao is nog een stuk gezonder. Rauwe cacao bevat een enorme hoeveelheid antioxidanten, de hoogste concentratie van alle voedingsmiddelen die er zijn. Rauwe cacao is dan ook met recht een superfood te noemen. Bij gewone chocolade gaan de meeste antioxidanten verloren door verhitting. Rauwe cacao wordt niet verhit waardoor de antioxidanten bewaart blijven.

Rauwe cacao bevat naast antioxidanten ook veel magnesium, chroom, ijzer, mangaan, zink, koper, vitamine C en oliezuur. Oliezuur is een vetzuur welke een positief effect heeft op het goede cholesterol gehalte.

Rauwe cacao kan je in verschillende vormen kopen. In de vorm van poeder, ideaal om door smoothies of de yoghurt te doen. Als cacao nibs (een soort korrels), ideaal om bijvoorbeeld door de muesli te doen. Rauwe cacao is dus ook in de vorm van reepjes te koop zodat je het zo kan eten als een gewone chocolade reep.

Hou je wel in en hou het bij enkele stukjes per dag. Om de chocolade reepjes op smaak te brengen is er namelijk wel suiker aan toegevoegd. En cacao is van zichzelf ook rijk aan calorieën. Rauwe cacao is overigens ook rijk aan voedingsvezels zodat je met een paar stukjes al snel een verzadigd gevoel zal hebben.
 

Paleo recepten op een rij

Het Paleo dieet is een bekend dieet. Paleo recepten zijn dan ook erg populair. Maar waar vind je nu de lekkerste Paleo recepten? Wij hebben een aantal lekkere recepten voor je gevonden, die we graag met je delen. Hieronder een korte omschrijving van wat Paleo inhoudt en drie lekkere recepten.

 

Paleo watermeloenWat is Paleo?

Het Paleo Principe, of de Paleo Revolutie, ook wel gewoon het Paleo dieet genoemd, is een idee waarbij men ervan uit gaat dat je eet zoals onze vroege voorouders dat deden. De voorouders die in het paleolithium (Paleo-tijdperk) leefden, aten vooral bessen en groenten, stukken vlees waar ze zelf achteraan hebben gejaagd. Het ontbrak hen aan de moderne middelen die ons eten ongezond en vetter maken, zoals koolhydraten.

Paleo brengt je dus terug naar de basis: eten zoals eten ooit bedoeld was.

 

Paleo recepten

Hieronder volgen drie van onze lekkerste Paleo recepten. Bereid ze goed voor en ontdek dat het helemaal niet zo moeilijk is om Paleo te koken.

 

Hartige poffertjes in bietensaus

Wat heb je nodig?

  • Een kleine knolselderij
  • een grote rode ui
  • een teen knoflook
  • een appel
  • een gekookte rode biet, maar groot zijn
  • Twee eet lepels biologische rode wijnazijn
  • Vier eieren
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • Mespuntje cayenne peper
  • Peper en zout
  • Een bos bieslook

 

Bereidingswijze

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Deze blokjes laat je in acht minuten gaar koken. Maak vervolgens de bietensaus. Schil de appel en snijd hier kleine stukjes van. De rode biet kun je in blokjes snijden.

Breng de mix van appel en biet aan de kook met 100 milliliter water en laat dit zes minuten koken met het deksel op d pan. Doe er de rode wijnazijn bij en pureer het geheel met een staafmixer net zolang tot het egaal is. Voeg water toe als het niet egaal te krijgen is. Maak het geheel op smaak met de zout en peper.

Als de knolselderij gaar is, spoel je deze af onder de kraan. Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Doe een eetlepel olijfolie samen met de ui en de knoflook in een pan en fruit deze tot ze beginnen te veranderen van kleur. Doe alles in een keukenmachine, incluis de eieren, kruiden en peper en zout, cayennepeper en de olie. Mix dit en verwarm de poffertjespan.

Zoals je normaal gesproken poffertjes bakt, zo maak je nu ook poffertjes, maar dan met de mix die je zojuist hebt gemaakt.

Eet smakelijk!

 

Cake van vis

Nodig:

  • Ca 250 gr wilde zalm
  • 350 gr witvis, zoals kabeljauw
  • een knolselderij
  • vier eieren
  • een eetlepel citroensap
  • twee teentjes knoflook
  • vier eetlepels olijfolie
  • twee theelepels fijn zeezout
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • een theelepel paprikapoeder
  • een mespunt cayennepeper
  • 100 gr garnalen
  • Een kop fijngesneden bieslook

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden voor. Gebruik een cakevorm van 2 liter inhoud en vet deze goed en grondig in met de olijfolie. Schil en snijd de knolselderij in kleine partjes en kook ze gaar. Laat de knolselderij in een vergiet uitlekken en afkoelen. De vis dep je goed droog met een keukenpapiertje. Doe de zalm, kabeljauw, citroensap, eieren, knoflook, zout, peper, paprikapoeder, cayennepeper en olijfolie in een mixer (keukenmachine kan goed) en mix het tot een beslag. Roer de garnalen en bieslook door dit eindresultaat heen en giet of schenk het in de cakevorm. Zet de cakevorm in de oven en wacht drie kwartier.

 

Frisse gevulde watermeloen

Nodig:

  • een watermeloen
  • fruit, noten en zaden naar keuze

 

Bereidingswijze:

Snijd de watermeloen boven open en zorg dat deze stevig kan blijven staan. Snijd net zolang tot de meloen vastigheid heeft. Snijd de deksel er boven af en lepel hem uit van binnen. Je kunt wel wat vruchtvlees laten zitten. Snijd de meloen in blokjes en voeg naar smaak andere ingrediënten toe. Lekker met fruit, zoals ananas en aardbei, maar ook lekker met zaden en noten (wordt hij wat hartiger van).

Je kunt de watermeloen naar smaak vullen. Heerlijk als dessert. Voor het beste effect en de lekkerste smaak zet je hem even in de koelkast, zodat hij koud kan worden.

 

Eet Paleo

Eet jij ook Paleo? Als je van plan bent of benieuwd bent om Paleo te gaan proberen, kun je deze drie recepten eens in de praktijk brengen. De kans is groot dat je de natuurlijke smaak van voeding gaat waarderen en ook Paleo gaat eten. Daarmee zul je merken dat je niet alleen lekkerder in je vel komt te zitten, maar ook nog eens razendsnel kan afvallen.