• verse salie
 • verse rozemarijn
 • verse tijm
 • 900 g ossenhaas
 • olijfolie
 • 4 tl mierikswortelpasta
 • 1 tl mosterd
 • mayonaise optioneel

Nog zo’n heerlijk recept van Jamie Oliver uit de serie “Jamie’s 30 minute meals”. Voor dit recept gebruikt Jamie ossenhaas. Dit vlees is vrij prijzig, daarom heb ik voor rosbief gekozen; een goedkoper maar even lekker alternatief.

Bereiding

 1. Leg het vlees een half uur van te voren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm een koekenpan op hoog vuur voor.
 2. Neem de blaadjes van de kruiden van de steeltjes en en hak ze fijn. Verdeel de kruiden over de snijplank en besprenkel ze met zout en peper. Besmeer het vlees met olijfolie en rol deze over het bord, zodat de kruiden eraan vast blijven plakken.
 3. Snijd het vlees in de lengte doormidden. Hiermee verkort je de gaartijd. Leg het vlees in de pan en keer het een paar keer zodat het aan alle kanten gelijkmatig bruin wordt. Voeg wat extra olijfolie aan de pan toe mocht dat nodig zijn.
 4. Bak de ossenhaas ongeveer tien minuten tot het medium-rare is (lees: de perfecte biefstuk). Je kunt het voelen wanneer het zover is, maar weet je het niet zeker, snijd er dan in en kijk of het vlees mooi roze is. Bak je het vlees te lang, dan wordt het droog en dat is eeuwig zonde.
 5. Leg het vlees op een bord en dek dit af met aluminiumfolie en een theedoek. Laat het vlees een minuut of tien rusten. Gooi het vet in de pan niet weg! Je kunt er een heerlijke rode wijn en champignonjus van maken!
 6. Smeer vier theelepels mierikswortelpasta en één theelepel mosterd uit over een serveerbord (persoonlijke noot: ik vond te pittig, dus ik heb er wat mayonaise aan toegevoegd).
 7. Neem nu het vlees. Het sap dat eruit is gekomen kun je bij de jus gieten. Snijd het vlees onder een schuine hoek in één cm dikke plakken. Leg het vlees bovenop de mierikswortel en mosterd.
 8. Besprenkel het vlees met peper, zout, olijfolie en eventueel nog wat tijm naar smaak.

 

Bekijk de rest van dit menu