• 500 gr sukadelappen of ander runder-stoofvlees

  • Voor de marinade
  • 1 selderij
  • 1 wortel
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 1/2 liter goede rode wijn Bourgogne

  • Fase 1
  • 1/2 liter runderbouillon
  • 100 gr boter
  • 3 el bloem
  • 1 tl geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 bouquet garni (kruidenbuiltje) laurier, peterselie en tijm

  • Fase 2
  • 100 gr magere spekblokjes
  • 150 gr paddestoelen
  • 150 gr jonge, kleine uitjes
  • 40 gr boter
  • zout
  • peper

Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans recept. Er zijn vele manieren om het klaar te maken en er ontstaat meer dan eens discussie over. Welke soorten groenten horen er nu echt in, plaats je de pan nou wel of niet in de oven, hoe bruin moet je het vlees bakken voor het stoven en marineer je het wel of niet? De waarheid is dat er geen foute of correcte manier bestaat. Maak hem zoals jij het wil. Dit recept, echter, is dat van mijn Franse oma en geloof mij, er is geen betere!

Bekijk de video’s onderaan deze pagina ter inspiratie!

Tip: Boeuf Bourguignon is het erg lekker “op zijn Frans”. Dat wil zeggen: geserveerd in diepe borden met stokbrood en een goed glas rode wijn. Ook heerlijk met aardappelpuree!

Meer informatie over het stoven van vlees kun je vinden in: Vlees stoven.

Bereiding

    1. Bereid eerst de marinade. Snijd de groenten en knoflook klein en doe ze samen met de peperkorrels in een kom. Snijd het vlees in grove stukken. Voeg de wijn en het rundvlees toe. Roer alles goed om. Laat het een nacht in de koelkast marineren.
      .
      Fase 1
    2. Neem het vlees uit de kom en dep droog met keukenpapier. Doe het in een aparte kom en mix goed met de bloem, zodat al het vlees overal bedekt is.
    3. Haal de groenten uit de marinade door het door een zeef te gieten. Bewaar de groenten. Kook de wijn nu in een pannetje zo’n 5 minuten in, zodat een deel van het vocht verdampt.
    4. Smelt de 100 gr boter in een braadpan op tamelijk hoog vuur.. Roerbak het stoofvlees een minuut of 5 tot het mooi bruin is geworden. Voeg nu de groenten en de tomatenpuree toe en roerbak nog eens 5 minuten.
    5. Voeg nu de (ingekookte) wijn van de marinade toe, de runderbouillon en het kruidenbuiltje. Doe de deksel op de pan en draai het vuur zó klein dat het vocht tegen de kook aan zit. Laat 2 uur stoven.
      .
      Fase 2
    6. Pel de uitjes. Smelt de 40 gr boter in een koekenpan op tamelijk hoog vuur en roerbak de spekjes en de uien tot ze bruin beginnen te worden. Voeg na 5-10 minuten de paddenstoelen toe. Voeg peper en zout toe en bak nog eens 5 minuten.
    7. Voeg tot slot de inhoud van de koekenpan toe aan de braadpan. Laat alles nog een uur stoven en de Bouef á la Bourguinonne is klaar!