• 160 ml mirin Japanse witte rijstwijn
  • 235 ml sojasaus
  • 20 ml witte rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • 65 gr kristalsuiker
  • 7 tenen knoflook geperst
  • 6 gr verse gember fijn geraspt
  • zwarte peper naar smaak

Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.

Traditioneel zit er in teriyaki saus alleen soja, rijstwijn en suiker, maar in het westen voegt men er vaak extra ingrediënten aan toe. Dit is een westerse variant met knoflook, gember en peper.

Bereiding:

  1. Breng de mirin in een steelpannetje aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
  2. Voeg een voor een de andere ingrediënten toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes koken.
  3. Laat de saus afkoelen om als marinade te gebruiken.
  4. Laat verder inkoken om een dikkere, geconcenteerdere saus te maken die direct over warme gerechten gegoten kan worden. Voeg eventueel een scheutje honing toe. De saus kan afgesloten in de koelkast bewaard worden.

Tip:  Je kunt de ingredienten voor dit recept het beste bij de Aziatische toko halen. De supermarkt heeft lang niet altijd alles. Bovendien ben je bij de toko veel goedkoper uit.