Tiramisu

 Nodig:
  • 1 pak lange vingers (175 g)
  • 250 ml sterke koffie
  • 50 ml marsala (zoete Siciliaanse wijn, slijter)
  • 4 eieren gesplitst
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 2 bakjes mascarpone (verse roomkaas, a 250 g)
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)
  • 1 el cacaopoeder

Tiramisu is al jaren een klassiek Italiaans dessert, maar het gerecht bestaat in feite nog maar zo’n 50 jaar. Een restaurant in de stad Treviso ontwikkelde het originele tiramisu-recept zoals we dat nu nog steeds gebruiken.

Bereiding

  1. Bedek de bodem van een schaal met de helft van een pak lange vingers. Meng 250 ml afgekoelde sterke koffie (liefst espresso) met 50 ml marsala, een zoete, Siciliaanse wijn. Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers.
  2. Splits 4 eieren en doe de eidooiers met 50 gram fijne kristalsuiker in een kom. Klop met een mixer in 5 minuten tot een lichtgele crème.
  3. Roer twee bakjes mascarpone (in totaal 500 gram) in een ruime kom los met een vork. Klop 125 ml slagroom en 25 gram suiker stijf. Spatel de slagroom en de eiercrème zo luchtig mogelijk door de mascarpone. Schep de helft van het mengsel over de lange vingers.
  4. Doop de rest van de lange vingers in de koffie en leg ze op het mascarponemengsel. Schenk de rest van het mengsel over de lange vingers. Bestuif de tiramisu met een zeefje met cacao. Dek de tiramisu af met vershoudfolie en zet hem in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven.