Zelf pizza maken

Nodig:

  • thermometer
  • deegroller
  • half koffiekopje warm water tussen 43.3 en 46.1 graden
  • zakje actieve droge gist
  • 400 tot 500 gram (volkoren)meel of bloem
  • zout
  • klein scheutje honing
  • olijfolie
  • Tomatensaus
  • Topping naar keuze (kaas, groenten, vlees, garnalen, kruiden, pesto)

Pizza is voor veel kinderen, en misschien ook wel voor veel volwassen, een lievelingsgerecht. Pizza heeft onterecht een slechte naam. Het is waar dat de populaire diepvriespizza’s vettig zijn en weinig voedingsstoffen bevatten. Thuis, echter, kun je gezonde pizza’s maken. Zeker als je volkorenmeel gebruikt. Door er veel verse groenten op te doen wordt de pizza een vitaminebom. En een gezonde kaas (mits je er niet te veel op doet) als mozarella is een belangrijke bron van eiwitten.

Bereiding

  1. Mix het water, de gist en de honing in een kom. Wacht totdat er bubbels ontstaan. Voeg een scheutje olijfolie toe.
  2. Doe ongeveer 300 gram van het meel bij de gist en mix goed met een lepel. Voeg geleidelijk aan steeds meer meel toe, totdat je het deeg niet meer met de lepel kunt roeren. Verstuif wat meel over het aanrecht en leg het natte deeg erop.
  3. Kneed het deeg met je handen en voeg steeds een beetje meer meel toe. Blijf kneden tot je een bal kunt vormen.
  4. Was je handen. Kneed verder met schone handen. Voeg zo nodig weer meel toe, totdat het deeg glad is en niet meer aan je handen plakt.
  5. Schenk een scheut olijfolie in een kom en plaats de deegbal erin. Haal de bal goed door de olie. Bedek de kom met een handdoek of huishoudfolie en wacht tot het deeg 2 tot 3x in volume is gerezen.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden. Afhankelijk van je oven moet de temperatuur misschien iets hoger. Daar zul je mee moeten experimenteren
  7. Rol het deeg uit een plaats het op een met bloem bestuifde metalen ovenplaat.
  8. Versier de pizza met je favoriete topping en plaats hem in de oven. Bak tot de korst gaar is en bruin begint te worden.

Deel jouw favoriete topping en inspireer de keukenprinsessen van de Cooking Blondes Club. Laat een berichtje achter in de comments!