Eetdagboek: dé manier om af te vallen

Uit onderzoek is gebleken dat het bijhouden van een eetdagboek dé manier is om af te vallen. Mensen weten vaak niet hoeveel calorieën ze op een dag binnen krijgen. Ze lezen de etiketten niet (lees: de waarheid over lightproducten), nemen te grote porties of hebben simpelweg niet door hoeveel ze tussendoor snacken (als je het TV programma Secret Eaters hebt gezien komt dit niet als een verassing). Het bijhouden van een eetdagboek geeft direct inzicht.

Na wat vergelijkend warenonderzoek op het internet kwam ik uit bij MyFitnessPal. Via de website kun je precies bijhouden wat je dagelijks, wekelijks en maandelijks eet. De formule is simpel: MyFitnessPal berekend door middel van je gewicht, leeftijd, geslacht, streefgewicht en wekelijkse beweging wat je maximale dagelijkse calorie inname moet zijn. Jouw doel is om onder dat getal te blijven.

Voedingsmiddelen vind je gemakkelijk en snel in de enorme database, of voer je handmatig in. Je kunt zelfs je favoriete recepten opslaan. Voor mensen die een smartphone hebben is het helemaal gemakkelijk. De gratis app bevat een barcode scanner waarmee je voedingsmiddelen nog sneller toevoegt. De website en de app synchroniseren met elkaar. Je kunt je vorderingen dus zowel via de site als je telefoon inzien. Verder kun je via de website wat instellingen veranderen en MyFitnessPal verder personaliseren. Bekijk de website dus, ook als je de app hebt.

Naast het optellen van calorieën bij iedere maaltijd kun je ook calorieën aftrekken wanneer je sport. Voor bijvoorbeeld hardlopen berekend de app een gemiddelde, afhankelijk van het aantal minuten dat je gelopen hebt. Gebruik je een hardloop app, of sta je op een fitnessapparaat dat het aantal verbrande calorieën berekend, kun je ze ook handmatig invoeren. Zelfs voor mijn waterpolo training gaf de app me een gemiddelde calorieverbranding.