Kerstcocktail: Eggnog (Eierpunch)

Nodig:
 • 0,5 l melk
 • 0,2 l (koffie)room
 • 1 tl vanille extract of 1 vanillestokje
 • 1 el verse nootmuskaat fijngeraspt
 • 1 el kaneel
 • 40 g suiker
 • 5 shots cognac of rum of naar smaak

Eggnog is een typisch Amerikaans drankje dat zijn oorsprong vindt in de 18e eeuwse Engelse aristocratie.  Rond 1800 vond het zijn weg naar de Verenigde Staten en Canada, waar het nog steeds enorm populair is. Het wordt vooral in de winter gedronken en mag zeker rond de kerst niet vergeten worden.

De luchtige, romige drank wordt traditioneel gemaakt met rauwe eieren en is dus niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen. In dit recept worden de eieren op een zeer langzaam en op lage temperatuur warm gemaakt. Op die manier garen de eieren, zonder dat er roerei ontstaat, en is het gevaar voor salmonella zeer laag.

Je kunt Eggnog dagen in de koelkast bewaren. De smaak veranderd er wel iets door, die wordt zachter.

Bereiding

 1. Verhit de melk en de room in een pannetje op middenhoog vuur. Voeg ook een vanillestokje en nootmuskaat toe. Breng het mengsel langzaam tegen de kook en roer regelmatig.
 2. Scheid ondertussen 4 eieren. Houd het eiwit apart. Gebruik een mixer en mix het eigeel totdat het iets lichter begint te kleuren. Voeg nu, terwijl je mixt, langzaam de suiker toe. Mix tot alle suiker op is gelost.
 3. Haal de pan van het vuur en schenk deze langzaam, al mixend, bij het eier/suiker mengsel. Schenk het er niet te snel bij, anders krijg je roerei.
 4. Zet het mengsel terug op mediumlaag vuur en verwarm het nog eens 4 tot 6 minuten. Let erop dat het niet gaat koken. Roer regelmatig.
 5. Haal de pan van het vuur en voeg de rum of cognac toe. Proef en voeg eventueel naar smaak kaneel of nootmuskaat toe. Schenk het mengsel in een punchbowl en zet het afgedekt in de koelkast.
 6. Maak de mixer schoon en mix het eiwit tot het stijf begint te worden. Voeg nu 1 eetlepel suiker toe en mix totdat er stijve pieken blijven staan.
 7. Meng, wanneer de Eggnog koel is, het eiwit er voorzichtig in zodat er een glad mengsel ontstaat. Gebruik zo nodig een garde.