Gezonde tussendoortjes voor tijdens het lijnen

Gezonde tussendoortjes voorhanden hebben is belangrijk als je wilt afvallen. Hiermee kan je voorkomen dat je zoete of vette snacks gaat grijpen als je tussen de maaltijden in trek krijgt.

In dit artikel zullen we je een aantal gezonde tussendoortjes geven welke je kunt gebruiken als je aan het afvallen bent.

1. Griekse yoghurt

Eiwitten zijn belangrijk als je aan het lijnen bent. Eiwitten zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt waardoor je er weer even tegen aan kan. Eiwitten versnellen bovendien je metabolisme wat natuurlijk mooi meegenomen is als je af wilt vallen.

Griekse yoghurt bevat veel meer eiwitten dan gewone yoghurt. Wel 3 maal zoveel. Griekse yoghurt bevat, afhankelijk van het merk, 10 gram eiwitten per 100 gram. En nauwelijks vet en maar weinig calorieën. Ideaal dieet voedsel dus.

Ga wel voor Griekse yoghurt zonder smaakjes. De Griekse yoghurt met smaakjes bevatten suikers waardoor deze rijk aan calorieën zijn. En koop alleen Griekse yoghurt en niet de ‘yoghurt Griekse stijl’ welke veel verkocht worden. De yoghurt Griekse stijl bevat namelijk veel minder eiwitten dan Griekse yoghurt.

Om je Griekse yoghurt smaak te geven en zoet te maken kan je gebruik maken van aardbeien, blauwe bessen of ander bosbes soorten. Deze vruchten bevatten van nature weinig suikers en daardoor ook relatief weinig calorieën.

2. Noten

Noten zijn erg gezond en voedzaam. Ze zijn een uitstekkende bron van eiwitten,  gezonde vetzuren en voedingsvezels.

Noten hoef je niet gekoeld te bewaren en zijn daarom makkelijk om als tussendoortje mee te nemen. Door de vetzuren in noten zijn ze wel rijk aan calorieën. Eet er daarom niet te veel van. Hou het bij een handje noten per dag, dit is genoeg om te profiteren van de gezondheidseffecten van noten.

Het beste neem je ongebrande noten omdat hierin de gezonde vetzuren het best bewaart zijn gebleven.

3. Appel met kaneel

Stukjes appel met kaneel, dat is een ware traktatie. Het kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuiker beter stabiel blijft. Dit is belangrijk als je wilt afvallen. Indien je pieken in de bloedsuiker krijgt dan moet je veel insuline aanmaken. Als je lichaam veel insuline aanmaakt dan gaat je lichaam vet vasthouden en opslaan.

4. Bleekselderij

Het kost je lichaam meer calorieën om bleekselderij te verteren dan bleekselderij aan calorieën bevat. Een ideaal tussendoortje voor als je aan het lijnen bent dus.

Om je bleekselderij een lekkere bite en wat eiwitten te geven kan je de stengels ook in cream kaas of pindakaas dippen. Pas wel op met de pindakaas, pindakaas is door de vetzuren erg rijk aan calorieën.

5. Een hard gekookt eitje

Een ei is rijk aan eiwitten, vitamine B12, K2 en jodium.

Het jodium in eieren is belangrijk voor als je een koolhydraatarm dieet volgt. Bij een koolhydraatarm dieet zal je niet veel brood eten en brood is normaal gesproken onze voornaamste bron van jodium. Jodium heb je overigens nodig voor een goede werking van je schildklier, wat belangrijk is om af te kunnen vallen.

Een hard gekookt ei bevat ongeveer 6 gram eiwit en slechts 60 kcal.

6. Een stukje kaas

Kaas is rijk aan eiwitten. Afhankelijk van het soort kaas bevat het zo’n 25 gram eiwutten per 100 gram. Kaas bevat wel veel vetten, maar dat mag bij koolhydraatarme diëten. Door te kiezen voor magere kaas varianten kan je de hoeveelheid vetten nog wat beïnvloeden.

Kaas bevat slechts 1,3 gram koolhydraten per 100 gram. Je kunt kaas op verschillende manieren eten. Je kunt er blokjes van snijden zodat je het uit het vuistje kunt eten. Je kunt kaas ook over bijvoorbeeld de salade raspen. Hiermee voeg je eiwitten en vetten aan je salade toe en zorg je voor een lekkere bite. Dankzij de kaas zal je langer een voldaan gevoel hebben na het eten van een salade.

7. Een eiwitshake

Een eiwitshake is ook een prima tussendoortje. Het is makkelijk mee te nemen in een afsluitbare beker. De eiwitten hebben nauwelijks effect op je bloedsuiker wat positief is. En omdat eiwitten langzaam verteren zal je toch een langdurig vol gevoel hebben.

Let er bij het kopen van eiwitshakes op dat ze niet gezoet zijn met toegevoegde suikers anders jaag je alsnog je bloedsuiker omhoog. Het beste koop je ongezoete eiwitpoeder welke je zelf zoet maakt met wat Stevia. Stevia heeft geen invloed op de aanmaak van insuline (de meeste zoetstoffen laten wel je insuline stijgen).

8. Gedroogde kokos

Gedroogde, ongezoete, kokos is een handige snack voor onderweg of lekker voor thuis achter de buis. Gedroogde kokos bestaat voor een groot deel uit vetten welke het metabolisme verhogen en passen prima binnen een koolhydraatarm dieet.

9. Pure chocolade

Pure chocolade zit vol gezonde antioxidanten en wordt in verband gebracht met het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het omlaag brengen van de bloeddruk.

Pure chocolade is wel rijk aan calorieën hou het daarom bij één of twee stukjes per dag. Een stukje pure chocolade voor de maaltijd zorgt ervoor dat je minder eet tijdens de maaltijd.

10. Komkommer met hummus

Hummus is gemaakt van kikkererwten, olijfolie en knoflook. Van olijfolie en knoflook is bekend dat dit goed is voor hart- en bloedvaten. Per 100 gram bevat hummus 8 gram eiwitten.

Per 100 gram bevat hummus slechts 166 kcal en in combinatie met het caloriearme komkommer zorgt het ervoor dat je er weer even tegenaan kan.