Paleo brood recept

Als je eet volgens de richtlijnen van paleo dan zal je weten dat het avondeten meestal geen probleem is. Volgens de paleo richtlijnen zijn vlees, gevogelte, vis en groenten volop toegestaan. Genoeg mogelijkheden om iedere dag wat anders, en smakelijks, op tafel te zetten. Volgens de richtlijnen van paleo zijn graan en zuivel niet toegestaan. Hierdoor zijn het ontbijt en de lunch een stuk lastiger. Vanwege de granen kunnen we niet volstaan met een paar boterhammen en een schaaltje yoghurt is ook geen optie, dit is een zuivelproduct. Daarom geven we je hier een recept waarmee je zelf paleo brood kunt bakken, helemaal volgens de richtlijnen van paleo, vrij van granen en zuivel.

paleo

Over het paleo dieet

Het gedachtegoed achter het paleo dieet is dat we helemaal niet geschikt zijn voor ons hedendaagse voedsel. De mens is genetisch aangepast op het voedsel welke gedurende de honderdduizenden jaren van onze evolutie als Homo sapiens voorhanden was. Gedurende deze periode was ons voedingspatroon nagenoeg hetzelfde (dat wordt aangenomen). We leefde als jager-verzamelaars, we joegen op wilde dieren en we verzamelde fruit, groenten, noten, zaden en pitten welke we konden vinden in de vrije natuur.

Zo’n 10.000 jaar geleden werd ons voedingspatroon aardig op zijn kop gegooid. We gingen vee houden en we gingen zelf grond bewerken om gewassen te kunnen telen. De veeteelt en landbouw deden zijn intrede. Met de komst van de veeteelt gingen we koemelk drinken. Koemelk gaf ons wel de energie en eiwitten om te overleven in barre tijden, maar ons lichaam is genetisch eigenlijk helemaal niet geschikt om koemelk te verteren. Veel mensen hebben dan ook lactose-intolerantie of koemelkallergie. Met de komst van de landbouw gingen we granen telen, een andere voedingsstof waar ons lichaam genetisch niet op ingericht is. Veel mensen kunnen de gluten van granen niet goed verdragen en hebben een gluten-intolerantie of hebben zelfs coeliakie.

Met de komst van de voedselindustrie de afgelopen eeuw is ons voedingspatroon in een drastisch tempo veranderd. Zonder dat ons lichaam de tijd of de kans kreeg om mee te evolueren. Ons moderne voedsel bestaat niet alleen uit lactose en gluten maar ook uit suikers, geraffineerde koolhydraten, geharde plantaardige vetzuren, veel zout, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en e-nummers. Allemaal zaken waar de mens genetisch niet op ingericht is. Veel wetenschappers zijn dan ook van mening dat veel van de welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en kanker te verklaren zijn door onze moderne voeding.

Met het paleo dieet gaan we terug naar de basis, en richten we ons op de voeding waarvan wordt aangenomen dat we deze aten voordat de veeteelt en de landbouw hun intrede deden.

Bij het paleo dieet zijn de volgende voedingsmiddelen niet toegestaan: zuivel, granen peulvruchten, suiker (snoep, koek, gebak, taart etc.) frisdranken, vruchtensappen uit pak en groentes met zetmeel.

Bij het paleo dieet zijn de volgende voedingsmiddelen wel toegestaan: onbewerkt vlees, gevogelte en vis, groenten (koolhydraatrijke groente met mate), natuurlijke onbewerkte oliën, fruit, noten, pitten en zaden.

Het paleo dieet wordt door veel mensen gevolgd welke bewuster met hun voeding willen omgaan. Ze claimen zich beter te voelen als zij de richtlijnen van paleo volgen. Er is ook een steeds grotere groep mensen welke het paleo dieet volgt omdat ze graag gewicht willen verliezen. Door het ontbreken van suikers, geraffineerde koolhydraten en dikmakers zoals melk worden er met het paleo dieet goede resultaten geboekt, als het gaat om het verliezen van gewicht. Omdat men merkt dat men zich beter gaat voelen door de paleo richtlijnen te volgen blijft men na het bereiken van het streefgewicht vaak de paleo richtlijnen volgen.

De richtlijnen van het paleo dieet

Het paleo dieet kent veel richtlijnen. Op bepaalde richtlijnen kunnen ook weer uitzonderingen van toepassing zijn. Dit alles bij elkaar maakt het best lastig om met paleo te beginnen. Het is daarom raadzaam om eerst een goed paleo boek te lezen alvorens men start met het volgen van het paleo dieet. Enkele richtlijnen van het paleo dieet:

 • Voeding waarin conserveermiddelen zijn verwerkt zijn niet toegestaan
 • Vlees, gevogelte, vis en eieren moeten opgegroeid zijn in hun natuurlijke omgeving waarbij ze hun natuurlijke voedsel hebben gegeten. Zo zijn kippen welke in de fabriek zijn opgefokt niet toegestaan.
 • Groenten en fruit moeten idealiter een regionale oorsprong hebben
 • Voeding waaraan smaakstoffen, smaakversterkers en kleurstoffen zijn toegevoegd zijn niet toegestaan
 • Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten etc.) zijn niet toegestaan
 • Granen zijn niet toegestaan
 • Voor fruit geldt een maximum van 2 stuks fruit per dag. Vanwege de fruitsuikers.
 • Idealiter drinkt men helemaal geen alcohol, of beperkt men dit in ieder geval tot een minimum.
 • Bepaalde groente mag men beperkt eten, dit zijn groente uit de nachtschade familie zoals aardappelen, paprika, aubergine en tomaten.

 

Het paleo brood recept

Dit paleo brood is rijk aan eiwitten en uiteraard glutenvrij. Dit paleo brood heeft een lichte nootsmaak en is een klein beetje zoet dankzij het gebruik van honing.

Ingrediënten:

 • 250 gram geblancheerd amandelmeel
 • 2 eetlepels kokosmeel
 • 30 gram gebroken lijnzaad
 • ¼ theelepel Keltisch zeezout
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 5 verse eieren

Instructies

Stap 1
Meng het amandelmeel, het kokosmeel, het lijnzaad, zeezout en het bakpoeder met de keukenmachine.

Stap 2
Voeg de eieren, de kokosolie, honing en de appelazijn aan het geheel toe. En meng tot dat er een mooi glad geheel ontstaat.

Stap 3
Smeer een cake bakvorm in met boter en verdeel de massa uit de keukenmachine gelijkmatig in de bakvorm.

Stap 4
Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven. Bak het paleo brood gedurende 30 minuten op 180 graden Celsius.

Stap 5
Laat het paleo brood in de bakvorm gedurende 2 uur afkoelen voordat je het serveert.

Stap 6
Enjoy!