Terug naar de oertijd met het Paleo dieet

Het Paleo dieet voert ons helemaal terug naar de oertijd. Naar de tijd waarin onze verre voorouders leefden en zich voedden met de meest natuurlijke producten die er te verkrijgen waren. In die tijd waren er nog geen supermarkten, laat staan fabrieken die op grote schaal voedsel creëerden. De gedachte van het Paleo Principe is dan ook dat het qua voeding in die tijd een stuk beter was dan nu. Het oerdieet voert ons terug naar de tijd van holbewoners, mammoeten, sabeltandtijgers en alles wat je kunt bedenken bij het Stenen Tijdperk.

 

Eten volgens Fred Flinstone

Misschien ken je de familie Flinstone, uit de tekenfilmserie? Zij leven in het paleolithium, een onderdeel van het Stenen Tijdperk.

Fred Flinstone was al erg Paleo

Het oerdieet Paleo richt zich op de voeding in deze tijd. De redenen daarvoor zijn de volgende:

  • In die tijd waren er nog geen chemische toevoegingen om eten langer te kunnen bewaren;
  • In die tijd waren er nog geen fabrieken die geld wilden verdienen aan voeding;
  • Voeding was kort houdbaar, maar mensen vonden hun eigen manieren om het langer te bewaren;
  • Mensen in de Steentijd moesten zelf veel moeite doen voor hun voeding, waardoor hun leven een stuk gezonder was.

 

De Paleo Revolutie

Sinds een jaar of vijf grijpt de Paleo hype om zich heen. De hype kwam opzetten in Amerika, maar waaide al snel de Atlantische Oceaan over. Verschillende goeroe’s, waaronder Mitchell van Duuren, introduceerden de Paleo Lifestyle in Nederland.

Tegenwoordig kun je overal Paleo eten. Je vindt Paleo recepten makkelijk en snel op internet (lees ook onze post over Paleo recepten eens door). Paleo helpt mensen niet alleen om af te vallen, maar ook om weer lekkerder in hun vel te zitten. Hoe doet Paleo dat?

Het Paleo dieet of een Principe

Hoe werkt Paleo?

Paleo gaat, zoals gezegd, uit van eten zoals dat in de oertijd (of korter bij, Het Stenen Tijdperk) gebeurde. Dat betekent veel eiwitten eten. Eiwitten zaten in veel producten die er destijds op het menu stonden. Denk aan het vlees waarop men zelf moest jagen (vegetariërs waren er toen nog helemaal niet, want het was eten of gegeten worden!) en aan de vruchten en stukken fruit die ze onderweg vonden.

Ook zaden en noten hebben een positief effect op je spijsvertering en werden in het Paleo tijdperk dan ook veelvuldig gegeten. Ze waren immers altijd voorradig en makkelijk te vinden.

Een echt goed Paleo dieet gaat dus uit van eiwitten en mijdt het gebruik van koolhydraten en andere ongezonde suikers. Koolhydraten zijn dikmakers van de bovenste plank en moeten dus ten alle tijden voorkomen zien te worden.

 

Wil jij ook Paleo gaan proberen?

Grote kans dat je wel eens van Paleo gehoord hebt. Nu je de achtergrond kent, is het mogelijk dat je zelf ook Paleo wil gaan proberen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, want door simpel producten te koken die Paleoproof zijn, ben je al bezig met het Paleo dieet. Houd je dit een tijdje vol, dan zal je merken dat je vanzelf gewicht verliest en lekkerder in je vel komt te zitten.

Onderstaand filmpje geeft je een beter beeld van wat Paleo precies inhoudt.

 

 

Enkele Paleo recepten

Eerder publiceerden we op deze website al een paar recepten om Paleo te kunnen gaan eten. Onderstaande filmpjes kwamen we tegen en passen prima bij dit artikel. Het zijn Engelstalige recepten om lekkere gerechten te maken die Paleo-vriendelijk zijn.

3 Paleo ontbijt ideeën

In onderstaand filmpje krijg je drie heerlijke Paleo ontbijt ideeën aangereikt, die door iedereen makkelijk en snel te maken zijn. Ontbijten zoals de Flinstones, dus ;).

3 Paleo maaltijden

Deze maaltijden zijn geheel Paleo en ook makkelijk thuis te maken. Doe er je voordeel mee.

12 Paleo snacks

En omdat we nu eenmaal allemaal van snacken houden (dat dezen ze tijdens het Stenen Tijdperk ongetwijfeld ook al) hierbij 12 Paleo snacks.