Paleo recepten bereiden

Eten volgens de Paleo-principes is lekker en eenvoudig. Dit dieet is makkelijk vol te houden in de meeste gevallen, al eist het soms wat meer planning. Het leuke ervan is dat de resultaten meteen merkbaar zijn. Niet alleen aan je gewicht, maar ook aan je gezondheid. Met Paleo kan je afvallen, detoxen en je gezondheid op peil houden. Je hebt dus meer dan genoeg redenen om de overstap te doen naar Paleo.

Paleo recepten

Dankzij de vele voordelen van dit Oerdieet is het vrij snel in populariteit toegenomen. Zo zijn er nu ontelbaar vele handleidingen, boeken, restaurants en recepten te vinden. Het Paleo leefstijl is dus alles behalve saai of eentonig. Je hoeft je ook niet beperkt te voelen.

Het Paleo dieet is gebaseerd op de levenswijze van de oermens. Zij waren jagers en verzamelaars, ze aten dus geen granen, geen zuivelproducten, geen peulvruchten en geen suiker. Bovendien had hun voeding geen chemische toevoegingen. Deze items zul je dus nooit in een Paleo-recept tegenkomen. Hun voeding bestond uit vers fruit, groenten, vlees, vis, eieren, noten en zaden.

Aanhangers van dit dieet geloven er sterk in dat je met het Paleo dieet ziekten als diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en dergelijke kan voorkomen.

Granen in het Paleo dieet

Paleo recepten zullen geen granen of producten met granen bevatten. Granen zijn relatief laat aan het dieet van de mens toegevoegd. Het menselijk lichaam kan ze daarom moeilijk verwerken. Dit maakt granen schadelijk voor je gezondheid; ze kunnen zelfs chronische ontstekingen door het hele lichaam veroorzaken. Gluten zijn de grote boosdoener in granen, omdat ze je darmwand kunnen beschadigen.

Zuivelproducten in het Paleo dieet

Voor volwassenen is het verteren van zuivel lastig. Bij kinderen lukt het aardig om moedermelk te consumeren. Tot een bepaalde leeftijd produceert je lichaam bepaalde enzymen om lactose goed af te breken. Na verloop van tijd is dit niet meer nodig en maak je de overstap naar vast voedsel.

Melk en andere zuivelproducten kunnen bij volwassenen de darmwand beschadigen. Bovendien kan je ook andere lastige kwalen oplopen wanneer je deze producten gebruikt. Omdat de lactose onafgebroken in je dikke darm terechtkomt komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Tevens trekt de lactose in je dikke darm vocht aan. Dit kan leiden tot de volgende klachten:
●    Een opgeblazen gevoel.
●    Winderigheid.
●    Diarree.
●    Buikpijn en
●    krampen.

Peulvruchten in het Paleo dieet

Peulvruchten bevatten anti-nutriënten, dit zijn stoffen die de plant aanmaakt om de vruchten te beschermen tegen dieren. Ze kunnen je darmwand beschadigen.

In de Paleo keuken

Het Paleo dieet valt onder de koolhydraatarme diëten. Zulke diëten dwingen je lichaam om vet als de voornaamste bron van energie te gebruiken. In de Paleo keuken maakt men daarom veel gebruik van stabiele, verzadigde vetten. Denk aan kokosolie. Dit zijn oliën (of vetten) die niet oxideren bij hoge temperaturen. Olijfolie behoort niet tot deze categorie. Verder zijn de meeste vleeswaren, vooral vis goede bronnen voor gezonde vetten.

Naast vleeswaren en andere vetten zijn verse groenten en fruit een belangrijk onderdeel van dit dieet. Je haalt er alle nodige vitaminen, mineralen en vezels uit.