Waar moet je op letten bij het kiezen van een voedingsschema?

Met verschillende theorieën over voeding en vooral gezonde voeding, kan het lastig lijken om een goed voedingsschema te volgen. Een voedingsschema kan helpen om richting te geven aan een gezonder leven, maar wordt vaak vooral gevolgd vanwege het afvallen.

Waar moet je nu op letten als je een voedingsschema uitkiest? In dit artikel geven we je enkele handvatten om een goed schema te gaan volgen.

 

Wat mag je wel en niet?

De grote vraag bij het uitkiezen van een schema, is wat je nu wel en niet mag eten. En wie daar goed onderzoek naar doet komt er al vrij snel achter dat er verschillende opvattingen zijn. Diëten zijn vooral voor het vervangen van maaltijden voor maaltijdshakes of andere producten die zij verkopen. Schema’s proberen je vooral over te halen om gezonder te gaan eten door gebruikt e maken van gezonde ingrediënten.

Als we kijken naar het gezonder eten en drinken, hebben shakes geen enkele positieve invloed. Ze zullen je hooguit helpen bij het behalen van je streefgewicht, maar daarna ben je toch weer aan gewone voeding overgeleverd.

Gezonde voeding bestaat uit voldoende energie. Die energie haal je uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarbij is het handig om vooral kritisch te kijken naar koolhydraten.

Voedingsschema

Koolhydraten in voeding

In voeding zitten vaak koolhydraten. Koolhydraten zijn van zichzelf niet verkeerd. Je hebt ze nodig om een gezond eet- en drinkpatroon op te volgen. Er is echter wel een grote maar…

Koolhydraten worden ook vaak toegevoegd aan voeding in de vorm van (verborgen) suikers. Denk aan smaakmakers in banket en snoepgoed, maar ook aan pasta en brood. De koolhydraten worden onderscheiden in snelle en trage koolhydraten, waarbij trage koolhydraten wel zijn aanbevolen en snelle niet.

Het verschil zit hem in de wijze waarop je lichaam de koolhydraten verbruikt. Snelle koolhydraten leveren op korte termijn een suikerpiek op, waarna de koolhydraten worden afgebroken en als vet worden opgeslagen in je lichaam. Trage koolhydraten leveren geen piek op, maar worden de hele dag door verbrand en niet opgeslagen in je lichaam.

Slotsom: van snelle koolhydraten word je ongezonder (en dus ook dikker). Het is vooral zaak om een voedingsschema te vinden dat zich hiervan bewust is en je helpt om minder koolhydraten te nuttigen.

 

Doel: afvallen? Ga voor gezonder leven!

Is afvallen je primaire doel? Misschien moet je dat nog eens heroverwegen. Het is namelijk veel makkelijker als je kiest voor een gezonder leven. Word je bewuster van wat je eet en drinkt, dan zal afvallen vanzelf gaan. Immers, je lichaam krijgt die koolhydraten niet meer binnen en dus zal er meer energie verbrand worden. Daarbij komen er ook geen suikers meer binnen die als vet worden opgeslagen. Je doorbreekt dus een patroon.

 

Verschillende voedingsschema’s door elkaar volgen

Tot slot is het niet raadzaam om verschillende voedingsschema’s door elkaar te volgen, tenzij je heel goed weet wat je doet. Het risico zit hem er namelijk in dat je volgens de richtlijnen van schema A geen koolhydraten meer binnenkrijgt, maar dat de recepten van schema B wel veel verborgen suikers (in de vorm  van koolhydraten) bevatten. Je moet die balans voor jezelf goed op kunnen maken. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat al je harde werken voor niets is. Je ondervindt dan geen voordeel van beide schema’s.

 

Conclusie

Een voedingsschema dient vooral om een gezonder leven te gaan leiden. Daar zal afvallen dan een logisch gevolg van zijn. Door je te richten op voedingsschema’s met weinig koolhydraten zal je snel je doel bereiken (en doorbreek je een patroon van teveel suikers). Meerdere schema’s door elkaar volgen wordt niet aangeraden, tenzij je heel goed weet waar je mee bezig bent.

Wil jij een schema op maat? Dan loont het om bij een diëtist langs te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.